Blogit ja verotus

13.4.2018

13.4.2018

Olen joutunut selvittämään bloggaajan verotuksen sääntöjä, kun ehkä joillekin hieman yllättäen, saan silloin tällöin myös maksun blogeistani. Tämä on oikeastaan ollutkin minulle selvää: jos/kun saa kirjoittamisesta rahaa, siitä pitää maksaa vero. Sitä sen sijaan en ollut tullut ajatelleeksi, että myös saadut alennukset ja muut etuudet ovat veronalaista tuloa. Onneksi toiminimen verotus ””laahaa” tilikausittain niin jälkijunassa, että ehdin korjata tämän omalta kohdaltani kirjanpitäjäni avulla.

Blogitkin ovat eräänlaista ”pilvipalvelua”.

En tiedä miten muilla, mutta minulla eka vuosi oli lähinnä toiveajattelua saada blogeista yhtään mitään. Pikku hiljaa tilanne on kuitenkin muuttunut, ja siksi tämä veroasiakin piti selvittää. Otin yhteyttä kirjanpitäjääni, ja hän tulosti minulle verottajan sivuilta tätä aihetta koskevia ohjeita.

Tässä suora lainaus verottajan sivuilta:

”Bloggaajan veronalaista ansiotuloa ovat palkan ohella mm. kirjoittamisen tai tuotteen myynnistä saadut rahakorvaukset, erilaiset tavarat ja etuudet, alennukset, lahjakortit, matkat sekä tapahtumakutsut. Muuna kuin rahana maksetut korvaukset arvostetaan niiden käypään arvoon. Bloggaajan toiminta voidaan katsoa myös ammatin- tai liikkeenharjoittamiseksi, jos elinkeinotoiminnan tunnusmerkit täyttyvät.” 

Kokonaan tuo lainauksen verottajan ohje löytyy täältä: https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/verokortti-ja-veroilmoitus/tulot-ja-vahennykset/ansiotulot/jakamistalous/blogit/

Ja toinen suora lainaus verottajan sivuilta: 

”Bloggaaja voi saada palkkatulon lisäksi myös muuta veronalaista ansiotuloa. Bloggaajan veronalaista ansiotuloa ovat palkan ohella siten mm. kirjoittamisen tai tuotteen myynnin perusteella saadut rahakorvaukset, erilaiset tavarat ja etuudet, alennukset, lahjakortit, matkat sekä tapahtumakutsut. Muuna kuin rahana maksetut korvaukset arvostetaan niiden käypään arvoon. Bloggaajan toiminta voidaan katsoa myös ammatin- tai liikkeenharjoittamiseksi, jos elinkeinotoiminnan tunnusmerkit täyttyvät.”  

Tuo ohje luettavissa kokonaan täältä:  https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/kannanotot/47675/blogikirjoituksista_saatujen_korvausten/ 

Itselleni homma kävi vaikeaksi ja toimitin kirjanpitäjälleni tiedot kaikista saamistani alennuksista ja eduista. Ja hän on hoitanut ja hoitaa jatkossakin tarvittavat tiedot verottajalle. Olo on jotenkin parempi, kun tämäkin asia on kunnossa.

Siis alennukset ja lahjat ovat tuon verottajan tekstin perusteella ihan sallittuja ja laillisia, kunhan niistä vain ilmoittaa verotuksessa.

Pitää muistaa, että nuo ohjeet ja niiden osoite verottajan sivuilla saattavat muuttua! Silloin selitykseksi ei luultavasti kelpaa, että Somevaarin blogissa kerrottiin näin 🙂

 

Somevaari

Aku Eronen

 

Kalenteri

syyskuu 2022
ma ti ke to pe la su
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

LISÄÄ JULKAISUJA

Näkymätön uhka

Näkymätön uhka

Jos meille ilmoitetaan mediassa, että susilauma liikkuu lähistöllä ja se on tappanut useita lampaita, olemme heti...

Share This