Hammasproteesi

23.5.2018

23.5.2018

Lapsena kouluhammaslääkärissä saatu hammaslääkäripelko oli syynä siihen, että hampaani jäivät puutteelliselle hoidolle. Tämä taas johti noin viisikymmpisenä tilanteeseen, jossa lopulta oli hankittava hammasproteesi. Osaproteesi siinä vaiheessa, mutta kuitenkin.

Proteesin teossa käytetään myös tietokonesovellusta. Kuva siitä.

Kun hampaat ovat hyvät, niitä tuskin huomaa, ne vain ovat. Mutta kun ongelmia tulee, niiden tärkeys korostuu. Joka päivä pitää syödä, juoda ja puhua muiden ihmisten kanssa. Jos hampaat ovat huonot, syöminen voi olla haasteellista ja kylmää tai kuumaa juodessa voi vihloa. Hymyillessä ei ole kivaa laittaa joka kerta kättä suun eteen, etteivät huonot hampaat näkyisi. Hampaat ovat tärkeät ja niitä tavitaan joka päivä monta kertaa. Ei siis ole elämänlaadun kannalta merkityksetöntä, missä kunnossa ne ovat.

Proteeseja ja proteesien tekijöitä on monenlaisia. Kuten vaikkapa keinutuoleja ja puuseppiä. Jotkut ovat parempia kuin toiset ja päinvastoin. Itse olen käyttänyt vuosien mittaan muutamaa hammasteknikkoa tai erikoishammasteknikkoa. Ryhdyin kirjoittamaan tätä, koska löysin muutama vuosi sitten sellaisen, joka paransi elämänlaatuani merkittävästi. Hän on erikoishammasteknikko Järvenpäästä. Hänen tekemänsä proteesi ”istuu” täydellisesti suuhun, se ei paina mistään eikä heilu, se pysyy. Voin taas syödä, juoda ja hymyillä huolettomasti. Miten hän sen teki en tiedä, enkä hirveästi välitäkään. Mutta vuosien ongelmien jälkeen voitte ehkä kuvitella, kuinka tyytyväinen olen!

Yritin ensin kirjoittaa tästä jotenkin asiantuntevamman blogin, mutta totesin lopulta, että kun en maallikkona tiedä ihmisen suusta, hampaista tai proteeseista juuri mitään, tuolla tyylillä luultavasti vain nolaisin itseni. Niinpä päätin kirjoittaa vain sen, miltä minusta tuntuu, kun suussa on taas kaikki hyvin. Minusta ihminen, joka paransi elämänlaatuani merkittävästi ansaitsee muutaman rivin. Hänen taidoistaan kertonee jotain sekin, että hän on myös pitänyt aiheesta lukuisia esitelmiä/luentoja erilaisissa tilaisuuksissa.

Kiitos erikoishammasteknikko Jukka Salonen ja koko hammaslaboratorio!

Löysin kyseisen hammaslaboratiopalvelun täältä (kuinkas muuten kuin googlaamalla):

http://www.erikoishammasteknikko.fi/       

Muuta yhteistyötä hammaslaboration kanssa tämän blogin suhteen minulla ei ole ollut, kuin että pyysin saada yhden kuvan jostain proteesista sen tekovaiheessa. Kuva annettiin ja siitä(kin) kiitos. Mainittakoon vielä, että hintatasokin kestää vertailun.

 

Aku Eronen, Somevaari.

 

Kalenteri

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

LISÄÄ JULKAISUJA

Näkymätön uhka

Näkymätön uhka

Jos meille ilmoitetaan mediassa, että susilauma liikkuu lähistöllä ja se on tappanut useita lampaita, olemme heti...

Share This