Kolmiyhteys

15.3.2019

15.3.2019

Nyt kun vuoden 2019 eduskuntavaalit ovat noin kuukauden kuluttua, päätin osallistua poliittiseen keskusteluun ihmettelemällä kolmen yhteiskunnallisesti merkittävän ryhmän ikuista(?) vastakkainasettelua ja kissanhännänvetoa. Näiden ryhmien etujen puolustajiksi ilmoittautuvat milloin mitkin puolueet ilmeisesti sen mukaan, miten arvelevat hyötyvänsä siitä.

Somevaari Aku Eronen. Kuva: Kalle Särkkä.

Jokainen arvioikoon itse, miten puolueiden kansanedustajien puheet ja poliittinen käyttäytyminen eduskuntatyöskentelyssä ovat tasapainossa. Uusista ehdokkaista ei tietystikään tällaista vertailukohdetta vielä ole.

Nämä kolme ryhmää ovat yrittäjät, palkansaajat ja maataloustuottajat. Tiedostan kyllä, että maataloustuottajatkin ovat yrittäjiä, mutta heidän asemansa on tukien vuoksi ainakin jonkin verran erilainen kuin muiden yrittäjien, vaikka yritystukia saavat muutkin.

Miksi ei voida ymmärtää ja myöntää, että kun yritys voi hyvin, sillä on mahdolliuus maksaa parempaa palkkaa ja muutenkin panostaa työntekijöidensä hyvinvointiin investointien ohella? Eli on myös palkansaajan etu, että yrittäjyyden edellytykset ovat kunnossa ja hyvät.

Kun palkansaaja voi hyvin. hänellä on paremmat mahdollisuudet ostaa ja käyttää niitä tuotteita ja palveluja joita yrittäjät tuottavat tai myyvät.. Eli on yrittäjienkin etu, että myös palkansaajat voivat hyvin.

Kaikkien täytyy syödä. Niin yrittäjien kuin palkansaajien. Joten myös maataloustuottajien hyvinvointi on kaikille tärkeää. Jos ruoka on lähellä tuotettua, sitä tavitsee kuljettaa vähemmän ja ympäristö kuormittuu vähemmän. Eikä pitäisi unohtaa viljelyn merkitystä myöskään maalaismaiseman säilymisen kannalta. Eli on niin yrittäjien kuin palkansaajienkin etu, että myös maataloustuottajat voivat hyvin.

Näillä kolmella ryhmällä on omat etujärjestönsä, jotka puolustavat jäsenistönsä etuja. Hyvä niin. Järjestöjen johdon täytyy ilmeisesti aika ajoin profiloitua. Valitettavasti vieläkin se joskus tapahtuu syyttelemällä jotain toista ryhmää ahneudesta, tilannetajun puutteesta tai itsekkyydestä (joskus ehkä aiheestakin). Nykyään kaikkien näiden etujärjestöjen jäsenistökin on viisaampaa kuin ennen. Rohkenen epäillä, ettei ihan kaikkea purematta niellä omankaan järjestön johdon taholta. Tietoa niin oman maan, kuin muun maailman asioista suorastaan tulvii monelta kanavalta. Ehkä muutkin kuin minä kiemurtelevat joskus vaivaantuneena tällaisia puheita kuunnellessa. Ainakin osassa polittisista puolueista kuuluu näiden etujärjestöjen ääni.

Olisiko jo mahdollista nähdä ja myöntää nykyistä paremmin kokonaisuus ja ymmärtää myös toiseen ryhmään kuuluvia?

 

Kirjoittaja: Aku Eronen, Somevaari, Myrskylä

Kotisivu: https://www.somevaari.com/

 

Kalenteri

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

LISÄÄ JULKAISUJA

Näkymätön uhka

Näkymätön uhka

Jos meille ilmoitetaan mediassa, että susilauma liikkuu lähistöllä ja se on tappanut useita lampaita, olemme heti...

Share This