Olin mukana Helsingin Narinkkatorilla Sauli Niinistön presidentinvaaliavauksessa. Nauhoitin hänen aloituspuheenvuoronsa ja poimin siitä tärkeimmät kohdat tähän blogiin:

Narinkkatorin lavalla Sauli Niinistön presidentinvaalien avauksessa.

Niinistö sanoi aluksi leikillisesti ”selvinneensä täysin” itsenäisyyspäivän juhlista ja sai kansan hörähtämään.

Hän sanoi myös odotelleensa jo tätä starttia, mutta muiden tehtävien vuoksi joutui lykkäämään sitä.
Alun pikku huumorin jälkeen siirryttiin asiaan. Rauha ratkaisee, on kampanjan teema. Hän muistutti, että rauha on muutakin kuin sodan vastakohta. Rauhaa on monenlaista. On luonnonrauhaa, joka on tänä päivänä aika lailla uhattuna, kun ilmasto muuttuu ja se tulee aiheuttamaan suuria haasteita koko ihmiskunnalle. Joudutaan myös kysymään, onko ihmisen ja luonnon tasapaino alkuunkaan enää kohdallaan. Niinistö viittasi tässä yhteydessä maapallon suureen väestönlisäykseen. Valitettavasti siellä, missä elämänolosuhteet ovat kaikkein huonoimmat, syntyvyys kasvaa ja ilmastonmuutos uhkaa juuri noita alueita, hän sanoi.
Sauli Niinistö.
Rauhassa on Suomessa myös sisäinen elementti, Niinistö jatkoi. Ja se on yhteiskuntarauha. Vieläkö Suomessa jatkossakin voidaan sanoa: Yhdessä, kaikki mukana, ketään ei jätetä?
”Joskus on hyödyllistä olla pieni”, Niinistö  viittasi Suomen kokoon maailman politiikassa. Pieni koetaan usein vaarattomaksi. Diplomaattikielellä sanottuna, meillä on näin mahdollisuuksia ”tehdä palveluksia rauhan edistämiseksi”.
Arktisen alueen sulamisesta hän niin ikään kantoi huolta ilmastonmuutoksen yhteydessä. Hän sanoi myös keskustelleensa asiasta sekä Putinin, että Trumpin kanssa heidät tavattuaan ja saaneensa molemmilta ymmärrystä tälle.
Sitten hän muistutti toistamiseen tärkeästä asiasta, eli ”miten kaikki pidetään mukana”? Ja siinä hän hiukan siirsi vastuuta myös meille. Niinistö muistutti, että me kaikki voimme tehdä jotain, vaikka ihan pieniä asioita, ettei kukaan jäisi yksin. ”Me kykenemme kaikki vaikuttamaan”.
Niin sanottua arvojohtajuutta presidentti sanoi hieman vierastavansa, sillä ”jokaisella on omat arvonsa”. Toki toisen mielipiteeseen voi yrittää vaikuttaa, hän kuitenkin lisäsi.
Maailma on hänen presidenttikautensa aikana muuttunut aika lailla, Niinistö totesi ja toivoi, ettei muutostahti olisi ihan yhtä voimakasta jatkossa.
Tulevaisuutta pohtiessaan hän totesi, että Suomi on mitattu maailman vakaimmaksi maaksi useassa mittauksessa. Meillä on siis lähtökohtaisesti erittäin hyvät mahdollisuudet tulevaisuuden suhteen.

Suuri kysymys on, Niinistö painotti, vieläkö me kykenemme pitämään kansakunnan ehyenä, sellaisena, että kaikki ovat siinä mukana ja kaikilla on mahdollisuus. ”Tämä on kaikkein tärkein asia”.

Somevaari

Kirjoittaja:
Aku Eronen, Somevaari(r)
Kotisivu: http://www.somevaari.fi/

                                         Kuvapoimintoja Narinkkatorilta:

Iki-ihana Aira Samulin ja Somevaari.

Kalenteri

marraskuu 2020
ma ti ke to pe la su
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

LISÄÄ JULKAISUJA

Hääpäivä Helsingissä

Hääpäivä Helsingissä

Kaupallinen yhteistyö: Hotel Lilla Roberts. Teimme jo hyvissä ajoin suunnitelmia kesän varalle. Meillähän oli syytä...

Share This