Sote

25.3.2018

25.3.2018

Terveys-, ja sosiaalipalveluiden saatavuudessa ja tasossakin on suuria alueellisia eroja. Se on aika yleisesti tunnustettu. Jotain on siis tehtävä. Soteuudistusta on väännetty vuosikausia. Kyseessä on niin suuri kokonaisuus, ettei se tunnu olevan oikein hallinnassa asiantuntijoillekaan, saati tällaiselle tavalliselle noiden palvelujen käyttäjälle.

Pistän tähän kuitenkin muutamia ajatuksiani, joita keskustelu ja varsinkin uudistuksen vastustus on minussa herättänyt. Myönnän auliisti olevani itsekin, jos nyt en ihan pihalla, niin aika ymmälläni tämän valtavan kokonaisuuden edessä.

On monella suulla todettu, ettei kaikilla kunnilla riitä rahkeet näiden palvelujen tuottamiseen ja tarjoamiseen asukkailleen. Selvä. Tarvitaan siis kuntia laajempi organisaatio ja ”keksittiin” maakunnat. Niitä vain ei ole olemassa hallinnollisesti. Jos ne perustetaan, lisääntyy hallinto, byrokratia ja kustannukset, sanovat jotkut (itsekin olen sanonut). Mutta haloo nyt! Jos kuntien rahkeet eivät kerran riitä, uusi organisaatio tarvitaan! Lisää vaaleja en ainakaan minä silti enää kaipaisi. Tämän välttämiseksi kysyn, eikö maakuntahallinto voitaisi luoda olemassa olevista valtuustoista aina vaalikaudeksi kerrallaan? Maakuntaedustajan ei tarvitsisi välttämättä edes olla kunnanvaltuutettu, hänellä vain tulisi olla valtuutettujen enemmistön tuki? Näin demokratia toimisi, eikä lisää vaaleja tarvittaisi. Maakuntahallinnossa voisi/pitäisi olla edustus suurimmista kaupungeista, keskikokoisista kunnista ja myös pienimmistä kunnista? Näin kaikkien palveluja tarvitsevien kuntakokojen näkökulmat tulisivat esiin. Onko uudistuksen yht’äkkiä heränneen suuren vastustuksen todellinen syy siinä, että suuri osa kaupunkien ja kuntien budjettivallasta ”otettaisiin” niiltä pois? Puhutaan jopa vallankaappauksesta! Ja sehän ei käy? Kenellä valta on, ei siitä hevillä luovu. Tässä vaiheessa kukaan ei enää muista sitä palvelun tarvitsijaa (joista monet riutuvat kohtuuttoman pitkissä jonoissa).

Entä sitten se valinnanvapaus? Palveluja käyttäville on tärkeää, että ne ovat saatavilla kohtuullisen matkan päässä ja riittävän laadukkaita ja julkisen palvelun hintaisia. Kuka ne tarjoaa, on kai monille toissijaista? Valinnanvapaus on tästä näkökulmasta positiivinen asia. Mutta jos se johtaa siihen, että kansainväliset alan jättiyritykset ostavat meiltä pienet toimijat ”sotkemasta markkinoita”, näin saavutettu johtava markkina-asema voi johtaa palvelujen tason laskuun (koska voiton maksimoimiseksi kustannukset yritetään polkea alas). Se taas ei olisi enää välttämättä palveluja tarvitsevien etujen mukaista. Vaikka kustannustehokkuus ei välttämättä ole huonokaan asia, jos/kun se toteutetaan laadun kärsimättä. Jos olisi löydettävissä malli, missä kuitenkin kilpailusääntöjä kunnioittaen saataisiin turvattua kotimaisten (pienempienkin) alan yritysten toiminta, valinnanvapauskin voisi saada nykyistä laajempaa kannatusta.

 

Kirjoittaja: Aku Eronen.  http://www.somevaari.fi/ 

 

Kalenteri

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

LISÄÄ JULKAISUJA

Näkymätön uhka

Näkymätön uhka

Jos meille ilmoitetaan mediassa, että susilauma liikkuu lähistöllä ja se on tappanut useita lampaita, olemme heti...

Share This