Säilyäkseen kauemmin kauniina ja hyväpintaisena, puutalo tarvitsee suojakseen maalin. Ilman suojaavaa maalia puu alkaa lahoamaan melko nopeasti. Talomme valmistuttua loppukeväästä, maalin valinta tuli ajankohtaiseksi. Koska talomme sijaitsee kaava-alueella, värivalinnat olivat rajoitettuja. Meidän onneksemme mielivärimme sopi myös kaavaan.

Mutta mikä maali valittaisiin? Talo oli urakoitsijan toimesta pohja ja välimaalattu, Tai tarkemmin sanottuna, heidän käyttämänsä puuaines, laudat parrut yms. oli pohjakäsitelty jo tehtaalla. Omistajan kontolle jäi siis vain pintamaalaus.

Nettiselailujen ja parin alan ammattilaisen kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen valitsimme maaliksi Teknoksen Panun. Tämä blogi on kirjoitettu yhteistyössä heidän kanssaan.

Kun itselläni ei ole kovin syvällistä asiantuntemusta aiheesta, lainaan uuden pinnan esikäsitteyohjeen suoraan Teknoksen kotisivuilta:

UUSI PUUPINTA: Käsittele pinta mahdollisimman pian. Ainakin kyllästys ja pohjamaalaus olisi paras tehdä jo rakennuskesänä. Pinnasta poistetaan irtonainen aines, lika, pöly ja home. Tarvittaessa käytetään RENSA FACADE julkisivu- ja homepesuainetta. Sivele pinta värittömällä WOODEX AQUA BASE pohjustepuunsuojalla. Anna kuivua 1 vuorokausi. Pohjamaalaa puupinnat NORDICA PRIMERILLA ja anna pintojen kuivua 1 – 3 vrk säästä riippuen. Pese metalliosat TEKNOSOLV 1621:llä ja pohjamaalaa ne FERREX AQUALLA”. 

Meillähän tämä esikäsittely ja pohjamaalaus oli jo siis tehty. Pääsimme helpolla. Maalin toimittajaksi valitsimme orimattilalaisen Värisilmä-liikkeen Orimattilan Tapetti ja Väri, jota myös rakennusurakoitsijamme käytti suurelta osin rakentamisen aikana erilaisiin toimituksiin. Olemme olleet hyvin tyytyväisiä valittujen tuotteiden laatun ja hinnat ovat olleet vertailukelpoisia. Tässä liikkeessä on tehty ulos liikkeen puuseinään aidoilla maaleilla värikartta. Se helpotti värivalintaa merkittävästi. Värin sävyhän eroaa sähkö- ja luonnon ulkovalossa aika lailla.

Aimo Lappalainen ja Somevaari OTV:n värikartan edessä.

Talossamme on 128 neliötä, joista asuinpinta-ala 113 neliötä. Valitsemaamme keltaista Panu seinämaalia meni kolmekymmentä (30) litraa ja kaksikymmentäkuusi (26) litraa valkoista Panua ikkunanpieliin, kaiteisiin, räystäiden alapintoihin, sekä kuistin ja terassin kattoihin. Maalaus oli mukavaa työtä. Siinä näki heti kätensä jäljen. Yritimme tehdä huolellista jälkeä, olihan kyseessä oman talomme ja kovien pohjoisen pallonpuoliskon vaihtelevien sääolosuhteiden kestäminen ja myös talon ulkonäkö.

Omasta mielestämme lopputulos on hyvä. Maalin toimittajan kestävyysennuste maalipinnalle on vähintään viisitoista (15) vuotta. Seuraamme tilannetta mielenkiinnolla sopivin väliajoin.

 

Aku Eronen  (kirjoittaja)

Teknos kotisivulle: https://www.teknos.com/fi-FI/kuluttajat-ja-ammattilaiset/

Orimattilan Tapetti ja Väri (Värisilmä-liike) kotisivulle: http://www.otv.fi/

 

Kalenteri

lokakuu 2021
ma ti ke to pe la su
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

LISÄÄ JULKAISUJA

Näkymätön uhka

Näkymätön uhka

Jos meille ilmoitetaan mediassa, että susilauma liikkuu lähistöllä ja se on tappanut useita lampaita, olemme heti...

Share This