UUDEN PUUTARHAN TARINA

18.5.2019

18.5.2019

Kun ostimme tontin Kirkkojärven rannalta Myrskylästä, alkoi tietenkin talon suunnittelu, mutta samaan aikaan aloimme miettiä myös puutarhaa. Tontti sijaitsi melko tasaisella pellolla ja näkymät ovat avaria. Oli selvää, että emme tietenkään halua peittää kaunista järvimaisemaa. Minä haaveilin kuitenkin kunnon viidakosta. Löysimme pihasuunnittelijan, jolle annettiin ohjeistus: ei nurmikkoa, vaan viidakko. Minimalismi ei ole minun juttuni, haluan joka suuntaan rönsyävän, runsaan puutarhan, jossa on kiemurtelevia polkuja, paljon kukkia, pensaita ja puita ja kasvimaa. Suunnittelija tavoitti ajatuksemme hyvin ja saimme erittäin toteuttamiskelpoisen suunnitelman.

Pintaturve revittiin pois ja lisättiin multaa 15-20 cm sekä tehtiin polkujen pohjat kovaksi.

Olemme jo yli kuusikymppisiä, lapset ovat aikuisia, emmekä ole koiraihmisiä, joten sekä talossa että pihalla voimme ajatella vain omia toiveitamme. Huomioon pitää ottaa se, että vanhuus on aivan nurkan takana, ja esteetön liikkuminen on tärkeää. Puutarhan poluilla mahtuu liikkumaan myös rollaattorilla, jos sellaiseen joskus pitää turvautua.

Hienot suunnitelmat olivat valmiina ja valtava into aloittaa istutukset, mutta pihalla oli hirmuinen kasa talon alta kaivettua maata. Muutimme uuteen kotiimme toukokuun lopussa, ja rakentaminen ja muutto väliaikaisesta asunnostamme olivat vieneet huomiomme niin, että emme olleet tulleet etsineeksi maanrakennusfirmaa. Sellaista ei myöskään ihan heti löytynyt. Pieni epätoivo alkoi jo iskeä: paras istutusaika oli menossa ohi, eikä mikään liikahtanut eteenpäin. Sitten onneksi löytyi läheltä urakoitsija, ja myös maanviljelijä, joka tarvitsi täyttömaata. Pääsimme eroon kasasta, kaivuri kuori pintamaan, levitti mullat ja teki hienot sorapolut. Pohjatyöt valmistuivat juuri ennen tupaantuliaisia, ja yhdessä läheistemme kanssa juhlallisesti istutimme tontin kulmaan pienen kuusen, ensimmäisen kasvimme. Kierrätin innoissani vieraita polkuja pitkin ja selitin, mitä mihinkin tulee.

Tässä laatoitettu keskiympyrä asennettu ja osa kasveista jo istutettu.

 

Tässä helposti itse asennettavat ulkovalot.

Tämä on ensimmäinen osa Somelan pihan ja puutarhan rakentamista ja kehittämistä käsittelevää blogisarjaa. Tämän blogin kirjoittaja on Soile Niittymäki ja kuvat on ottanut somevaari Aku Eronen.

 

Tärkeimmät tavaratoimittajamme Somelan puutarhan rakentamisesta löytyvät alta. Tämän kertomisesta on saatu alennusta tuotteiden hinnoista.

Kasvit, siemenet ja taimet – Kivapiha: https://kivapiha.com/

Laatat, pihakiveys – Rakennusbetonin Ako Garden: https://www.rakennusbetoni.fi/fi/piha-ja-puutarha/

Ulkovalaistus – Garden Lights: https://gardenlights.fi/ 

Maansiirto ja pohjatyöt – Viren: https://www.viren.fi/

 

Somevaarin muut blogit löytyvät täältä: https://www.somevaari.com/blogi/

Kalenteri

syyskuu 2021
ma ti ke to pe la su
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

LISÄÄ JULKAISUJA

Näkymätön uhka

Näkymätön uhka

Jos meille ilmoitetaan mediassa, että susilauma liikkuu lähistöllä ja se on tappanut useita lampaita, olemme heti...

Share This